12 Mart 2009 Perşembe

MARTILAR



.::. Martılar.::.

Deniz kenarlarında ya da denizden geçen gemilerin peşinde görmüşüzdür onları. Martılar genellikle deniz kenarında bir yaşamı tercih ederler. Genellikle küçük balıklarla beslenselerde, aç olduklarında hiçbir yiyecek ayrımı yapmaz ve ne bulurlarsa yerler.

Pek çok kuşa nazaran büyük bir gagaları vardır. Tüyleri genellikle beyazdır. Vücutlarının bazı kesimlerinde kirli beyaz veya siyah tüyler bulunabilir. Ayakları suyun içinde bulundukları anda, iyi hareket edebilmeleri için perdelidir. Onların en dikkat çekici özelliği ise, şüphesiz tiz sesleridir. Oldukca uzaklardan mesafelerden bile sesleri duyulabilir.

Ağırlıkları, türe bağlı olarak, 150 gr ile 1,5 kg arasında değişir. Boylarıda ağırlıkları gibi türden türe değişim gösterir. Küçük türlerin boyu 35 cm, büyük olanların ise 70 cm civarındadır. Üreme dönemlerinde, dişi yuvaya genellikle 2 ya da 3 yumurta bırakır. Yumurtalar 28 ila 30 gün arasında çatlar ve yavrular dünyaya gelir.

Yeryüzünün birçok bölgesinde yaşayan onlarca martı türü bulunmaktadır, bugüne kadar tespit edilen tür 50 kadardır. Martıların son derece gelişmiş bir sosyal hayat sürerler. Toplu avlanmayı, toplu şekilde yuvalarını savunmayı tercih ederler. Martı kolonileri bazen yüzlerce martıdan oluşabilir.

Kuş beyinli tabirinin tam tersi, martıların oldukca zeki kuşlar olduğu söylenebilir. Genel kuş cinsinin ortalamasının üstünde bir zekaya sahip oldukları, karşılaştıkları sorunları çözmedeki yetenekleri ile bilinmektedir.

Bazen balıkcı hallerinden yola çıkan balık yüklü kamyonları kilometrelerce takip etmeleri onların aynı zamanda ne kadar inatcı olduklarının ispatıdır.

Kaynak

Hiç yorum yok:

Yorum Gönderme