12 Mart 2009 Perşembe

SİNCAP


.::. Sincap .::.

Genellikle çalılık ve ormanlık bölgelerde yaşarlar. Ortalama boyları 20-30 cm, ağırlıkları da 300 ila 500 gr arasındadır. Ağaç gövdelerinde ve dallarında hızla hareket edebilme ve sempatik davranışlarıyla insanların ilgisini çekerler.

Yaşamlarını genellikle ağaçlarda sürdüren bu sevimli hayvanların ortalama ömürleri 10 yıl civarındadır. 6 yaşındaki bir sincap yaşlı bir sincap olarak kabul edilir.Kahverengi tonlarıyla kızıla kaçan tonlarda vücutları vardır.

Yapılan araştırmalarda sincapgiller ailesine mensup bu hayvanın yaklaşık 300' e yakın çeşidi olduğu bilinmektedir. Sincaplar çeşitli bitkilerin tohumları ve çam kozalakları yerler.

Çiftleşme dönemleri dışında, genellikle yanlız yaşamayı seven sincapların olgunluğa erişmeleri 1 yaş civarındadır. Yılda 1-2 kez yavrulayan dişi sincap, her seferinde 2 ila 5 arasında yavru dünyaya getirir. Yavrulama dönemi yaklaşık 40 gün sürmektedir. Yavruların doğduklarında gözleri kapalı ve tüysüzdür. Yavrulama dönemi ilkbahar ve sonbahar aylarında gerçekleşir.

Dünyaya gelen yavru sincaplar ilk 7 haftalık süreçte anne sütü ile beslenirler. Daha sonra anne ve babaları gibi onlarda yavaş yavaş bitki tohumları yemeye başlarlar. Yavru sincaplar annelerini ilk kış ile birlikte terkeder. Genellikle bitki tohumları ve kabuklu yemişlerle beslenseler de, sincapların yuva kurmuş kuşların yumurtalarınıda yedikleri bilinmektedir.

Sincapların alışkanlıklarından biriside, buldukları tohumları daha sonra yemek üzere toprağa gömmeleridir. Bu alışkanlık sayesinde farkında olmadan, tabiat döngüsüne ve ağaçların yetişmesine katkı sağlamaktadırlar.

Hayatlarını tehdit eden en önemli düşmanlarından biri kartallardır.

Kaynak

Hiç yorum yok:

Yorum Gönderme