12 Mart 2009 Perşembe

YARASALAR


YARASALAR
Yarasalar uçabilen tek memeli türüdür. Yaklaşık 900 çeşitle kemirgenler dışında en çok çeşit
onlardadır, ancak toplam sayı bakımından kemirgenlerden fazla olmalarımuhtemeldir. Yaşayan omurgalılar arasında gerçek uçma yeteneği sadece kuşlara veyarasalara özgüdür. Ancak yarasalar, bir çok kuşun tersine nisbeten düşük hızlarda yüksek manevra kabiliyeti sergilerler. Aralarında göçmen yarasalar olduğu gibi kış uykusuna yatanlar da vardır.

Yarsalar kör değildir. Renkleri görmedikleri doğrudur, ama geceleri bizden daha iyi görürler. Bir çok yarasa sonarla görür.

Dünyanın en büyük yarasası Java'da yaşayan bir megabattır. Açık kanatlarının boydan boya uzunluğu 170 cm ve vücut uzunluğu 42 cm'dir. Dünyanın en küçük yarasası Thailand'ın bumblebee yarasasıdır. Boyu 3 cm civarında olan ve yaklaşık 2 g gelen bu yarasa türü dünyanın en küçük memelisidir.

Bazı yarasaların işitme duyuları öylesine keskindir ki, 180 cm den daha uzakta kumda yürüyen bir böceğin ayak seslerini bile işitebilirler. Bir çok yarasa ses yankılarını kullanarak avlarını yakalar ve yollarını bulurlar.

Yarasalar zalim değildir, tersine o kadar iyidirler ki, yetimleri evlatlık aldıkları gibi yiyeceklerini daha az şanslı yarasalarla paylaşmak için hayatlarını riske bile atarlar.

Vampir yarasalar kandan başka bir şeyle beslenmeyen tek memeli türüdür. Bu tür sadece Latin Amerika'da yaşadığı halde yerli halkın çoğu onlardan bir tane bile görmemiştir.

Yarasalar burunlarından tutunarak dallara asılmazlar, ayaklarından asılır ve ters dönmüş ağırlıklarıyla kendilerini dengelerler.

Yarasalar saçlarınıza dolaşmazlar. Başınızın üzerinden bir yarasa geçiyorsa bir böceği, mesela bir sivrisineği kovaladığı içindir.

Bütün yarasalar tavan aralarında, çatılarda veya mağaralarda yaşamaz. Bazıları ağaçlarda ve başka yerlerde yaşarlar. Tropik yarasalar muz yapraklarından tutun da örümcek ağlarına kadar her yerde yuva yapabilirler.

Yarsalar kötü değildir. Kendilerini rahat bırakan insanlar için bir tehlike oluşturmazlar, ancak kendilerine bir yanlış hareket yapılırsa kendilerini savunmak için ısırırlar.

Böcek yemeleri, arılar gibi bitkilerde tozlanmaya yardımcı olmaları ve tohum yaymaları sebebiyle insanlara faydalı hayvanlardır. Fakat Avrasya'da yaşayan meyve yarasaları, hem iri vücutları hem de sayılarının çokluğu nedeniyle, meyve bahçelerini istila ederek verdikleri zarardan dolayı ekonomik bir tehdit olabiliyorlar. Fakat daha da kötüsü, vampir yarasaların evcil hayvanların kanlarını emmeleri sonucu kuduz salgınına sebep olabilmeleridir.

Kaynak

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder