12 Mart 2009 Perşembe

BALİNALAR


.::. Balina - Balinalar .::.

Herne kadar çoğu kişi, günümüze dek dünyadaki yaşamış en büyük canlının dinazorlar olduğunu düşünsede, aslında dünyada bulunan en büyük canlılardır balinalar. Yetişkin balinaların boyları 30 metreyi, kiloları 100 tonu geçebilir.Ayrıca denizde yaşayan en büyük memeli türüdür.

60-70 yıl gibi uzun bir yaşam sürerler. Büyüklükleri insanları korkutsa da balinalar aslında insanlara saldırmaz. Tersine yakın zamana kadar yapılan balina avcılığı ile nesillerinin devamı tehlike altına girmiştir ve özellikle Mavi Balinalar yasalarla koruma altına alınmıştır.

Diğer balıkların tersine balinalar, sırtlarındaki hava delikleri sayesinde ciğerlerine direk hava alarak yaşamlarını sürdürürler.

Çok güçle kuyruk kasları ve mükemmel vücut şekilleri ile suda zorluk çekmeden ilerlerler. Diğer balıklar kuyruklarını sağa ve sola hareket ettirerek yüzdükleri halde, balinalar kuyruklarını aşağı ve yukarı doğru hareket ettirirler. Suda yaşadıkları halde sıcakkanlı havyanlar grubuna girerler.

Cüsseleriyle orantılı olarak balinaların yemekleri inanılmaz miktardadır. Günde ortalama üç, üçbuçuk ton yiyecek tüketirler. Anne balinanın hamilelik dönemi 12 ila 16 aydır. Tek bir yavru doğururlar. Doğan balina yavruları, doğar doğmaz yüzmeye başlar.

Balinaların çok kuvvetli bir takım duygusu vardır. Özellikle anne ve yavrusu arasında çok gelişmiş bağları bulunur. Anne balinalar, doğan yavruları sütleriyle besleyip yaklaşık 1 yaşına gelene kadar onları çevreden gelebilecek tehlikelere karşı korur.

Balinalar çok yükses sesler çıkartabilirler. Bilim adamları onların sesle birbirleriyle iletişim kurduklarını düşünmektedirler. Birbirleri ile iletişim kurup, şarkı söyleyen balinaların bu durumu 30 dakika boyunca kesintisiz sürebilir.

Kaynak


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder