28 Ağustos 2007 Salı

Hayvanlar ve Küresel Isınma

İngiltere hükümeti tarafından yaptırılan bir araştırmaya göre, küresel ısınma göçmen kuşlar da dahil bir çok hayvan türünün soyunun tükenmesine yok açabilir.
Fok balıklarının doğal çevresi yok oluyor
Eriyen buzullar, genişleyen çöller ve ısınan denizler canlı türlerinin kaderini derinden etkileyen faktörlerden bazıları.
İngiltere hükümeti tarafından hazırlatılan rapor, İskoçya'da toplanan Avrupa Birliği Çevre Bakanları'nın da dikkatine sunuldu.
Raporda, küresel ısınmanın, şimdiden bazı kuşların ve diğer bazı hayvanların göç yollarında değişikliğe yol açtığı kaydediliyor.
Uzmanlar şimdiye kadar kuşlar, balıklar ve deniz kaplumbağalarının göç yollarında küresel ısınma nedeniyle oluşan bir çok değişikliği saptamış durumda.
Örneğin normal olarak daha sıcak ülkelerde görülen bazı kuş, kaplumbağa ve balık türleri artık giderek artan bir şekilde İngiltere'de de görülmeye başlandı.
Halkalı yağmurkuşu gibi bazı balıkçıl türleri artık kışları İngiltere'nin batı sahili yerine doğu sahilinde geçirmeye başladı. Eskiden yazları İngiltere'de geçirip kışları güneye göçen bazı kuş türleri şimdi bütün seneyi İngiltere'de geçiriyor.
Tehlike çanları
Aslında bir çok tür göç yollarını kuzeye kaydırarak yeni iklim koşullarına uyum sağlamayı başarıyor.
Fakat yapılan araştırmada bazı hayvanların bunu yapamayacağına da dikkat çekiliyor.
Isınan denizler yüzünden erkek kaplumbağa kalmıyor
Örneğin kutup ayıları ya da fok balıklarının doğal çevreleri, Kuzey kutbundaki buzulların erimesiyle giderek yok oluyor.
Deniz sıcaklığındaki küçük değişiklikler bile örneğin bir çok deniz canlısının gıdasını oluşturan plankton miktarında önemli değişiklikler yaratarak, bir çok hayvanın kaderinde önemli rol oynuyor.
Bunun örneklerinden biri, son yıllarda İskoçya'daki bazı deniz kuşlarının sayısında görülen azalma.. Bunun sebebinin bu kuşların avladığı balıkların, yiyecek bulmakta zorlandıkları için azalması olabileceği düşünülüyor.
İngiltere'de hükümet tarafından yaptırılan bir araştırmaya göre, küresel ısınma göçmen kuşlar da dahil bir çok hayvan türünün soyunun tükenmesine yok açabilir.
Son araştırmada iklim değişikliğinin yarattığı bazı tehditler şöyle sıralanmış:
Artan fırtınalar, zaten oltayla avlanma yönteminden zarar gören martı sürülerini olumsuz etkiliyor.
Deniz seviyesindeki yükselme, deniz kaplumbağalarının yumurtalarını bıraktıkları kumsalları yok ediyor. Fok balıkları ile balıkçıl kuşlar da kumsal doğasının yok olmasından etkileniyorlar.
Denizlerin ısınması yüzünden bazı kaplumbağa türleri yok olma tehdidiyle karşı karşıya. Çünkü denizin ısısı kaplumbağaların yumurtalarından çıkacak yavruların cinsiyetlerini belirliyor ve bu yüzden bazı kaplumbağa türlerinde artık yeni erkek doğmuyor.
Bazı bölgelerde artan kuraklık su kuşlarının göç yolundaki konaklama yerlerinin yok olmasına yol açıyor.
Sahra çölünün genişlemesi uzun bir göç yolu olan kırlangıç gibi kuş türlerinin yolda "yakıt ikmali" yapmasını güçleştiriyor.
Aslında, doğa milyonlarca yıldır iklim değişikliklerine uyup evrilerek varolmuş. Fakat, uzmanlar son değişikliklerin çok hızlı olduğunu bu nedenle bir çok türün kendilerini yeni koşullara uydurmaya vakit bulamadığına dikkat çekiyorlar.
Göç yolları ve su bulunan konaklama yerleri yok oluyor
İngiltere hükümetinin hazırlattığı raporun ortaya koyduğu acı gerçek ise şu. Belki de bütün bir çevre koruma anlayışının köklü bir şekilde değişmesi ve yeni bir bakış geliştirilmesi gerekiyor.
Örneğin, çok şahane bir doğa koruma parkı yaptırmış olabilirsiniz, ama burada barınan hayvanların göçecek bir yerleri ya da göç yolları yoksa, bu parkın içinde ölümle yüzyüze gelebilirler.
Bu nedenle Avrupa Birliği dönem başkanı İngiltere, bu raporu sunduğu Avrupalı çevre yetkililerine, daha ziyade bazı tehlikedeki türlerin göç yolları ve konaklama yerlerini korumaya odaklanmaları çağrısı yapıyor.
Kaynak:http://zinderud.com/index.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder